Domowa pizza


1. Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozrobić z wodą (np. w shakerze). Do mąki dodać sól. Wlać wodę rozrobioną z drożdżami. Zagnieść ciasto,pod koniec dodając olej. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Oliwę rozgrzać. Dodać pokrojony czosnek, ketchup oraz koncentrat. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Lekko podgrzać.

Kukurydzę osączyć z zalewy. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę i szynkę w paski. Ser zetrzeć na tarce, oliwki pokroić w plasterki.

Wyrośnięte ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować. Wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, posmarować sosem i wyłożyć dodatki.
Pizzę wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 250*C i piec 10 min, po czym temperaturę zmniejszyć do 200*C i piec przez 20 min.
Natomiast każdą następną pizze piec już w 200*C ok 20-25 min

Porady

Zamiast świeżych drożdży możemy użyć suszonych, wtedy będziemy potrzebować 7 g:) A dodatki do pizzy możemy wybrać wedle uznania i smaku !